Filosofia de les colònies:

  .....leerlo en castellano 
Les colònies del programa llars Sant Joan de Déu Serveis Social és un projecte col·laboratiu que té com a objectiu facilitar un moment de “vacances” als residents i ex-residents del programa. Un moment de vacances on un màxim de persones ho passin el millor possible.

Entenem com a “vacances” aquest dret social que consta en poder gaudir anualment d'un temps, habitualment uns dies, de descans de ruptura amb la rutina del dia dia.


Un canvi d’escenari sovint ajuda a desprendre-se de les preocupacions quotidianes. El nostre projecte naix de la idea que les vacances poden tenir un efecte positiu sobre el benestar de les persones. Creiem que uns dies fora de la realitat quotidiana  poden generar molts beneficis. 


Per exemple, redueixen el estrès. El primer avantatge de deixar tot darrere i alleujar la seva ment de les seves preocupacions és la reducció de l'estrès.
Trancar amb la rutina quotidiana, pot permetre que es desenvolupi una nova visió de la vida, es pot recuperar energia i de vegades trobar solucions senzilles a problemes que abans semblaven irresolubles.
Les experiències de colònies dels anys anteriors van demostrar que és també un moment per cadascú de considerar la seva salut física, a més d’allunyar del estrés, és la oportunitat de posar-se al dia amb la falta de son o tocar els límits del que som capaços de fer físicament...


Marxar uns dies en grup implica consolidar els vincles entre les persones, les colònies fomenten situacions improbables, i oportunitats per conèixer els altres participants en un context diferent. Les colònies poden ser l'oportunitat ideal per a conèixer gent nova, riure, passar el temps fent coses noves i agradables. 


Una metodologia col·laborativa...
Tot i que el projecte de les colònies ja porta 4 anys d’experiència, partim aquest any 2017 d’un mateix punt que per les edicions dels 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016. Tenim reservat el “Can Solé”, propietat de Sant Joan de Déu durant 3 dies amb tots els seus recursos ( habitacions, piscina, parc, cuina, menjador, situació a les portes del Parc Natural del Montseny...). 

Què farem aquests dies allà queda per decidir.

Per a respondre a l’objectiu que el projecte de les colònies son un moment de vacances on un màxim de persones ho passen el millor possible, apostem per unes colònies col·laboratives. 
La col·laboració es planteja a un doble nivell: una col·laboració en l’organització i una col·laboració els dies de les colònies. 

Els dies de colònies, l’actitud col·laborativa de tots ha de fomentar una bona dinàmica del grup. És molt important que tothom s’impliqui ja que permetrà tothom pugui gaudir d’aquests dies. Durant les colònies caldrà ajudar a la preparació dels àpats, netejar després de menjar, respectar els horaris prevists per despertar-se o marxar d’excursió... 

La col·laboració en l’organització ha de permetre que es facin realitat les colònies tenint en compte l’opinió d’un màxim de participants. Aquesta col·laboració està organitzada per les comissions que tracten dels aspectes imprescindibles que cal preveure per marxar en grup:
-Qui, quan, on i com ens desplacem?
-Qui, què, quan, on mengem?
-Qui, què, on, com omplirem el temps?
Està previst que aquestes comissions es reunissin 3 dimarts. Formades per residents, ex-residents, voluntaris i professionals sota la responsabilitat d’un o dos coordinadors es reuneixen per posar en comú, debatre i prendre les decisions  que permetran al coordinador principal de les 3 comissions omplir la fitxa de la comissió. Les maneres de participar a les comissions són diverses perquè un màxim de persones puguin expressar les seves preferències. Es pot assistir directament a les reunions de les comissions, acceptar dur a termes tasques o responsabilitats. Es pot també comentar als professionals aspectes de les colònies que transmetran a les comissions o deixar uns comentaris a la web. El coordinador principal de les 3 comissions té com a responsabilitat facilitar el treball de les comissions, omplir les fitxes de comissions i informar tots els participants dels avançaments del projecte.   






----------------------------------------------


Filosofía de las colonias: 
    Las colonias del programa "Llars",San Juan de Dios, Servicios Sociales es un proyecto colaborativo que tiene como objetivo facilitar un momento de "vacaciones" a los residentes y ex residentes del programa. Un momento de vacaciones donde un máximo de personas lo pasen lo mejor posible. 

Entendemos como "vacaciones" este derecho social que consta en poder disfrutar anualmente de un tiempo, habitualmente unos días de descanso de ruptura con la rutina del día a día. 

Un cambio de escenario a veces ayuda a desprenderse de las preocupaciones cotidianas. Nuestro proyecto nace de la idea de que las vacaciones pueden tener un efecto positivo sobre el bienestar de las personas. Creemos que unos días fuera de la realidad cotidiana pueden generar muchos beneficios. 

Por ejemplo, reducen el estrés. La primera ventaja de dejar todo atrás y aliviar su mente de sus preocupaciones es la reducción del estrés. 
Trancar con la rutina cotidiana, puede permitir que se desarrolle una nueva visión de la vida, se puede recuperar energía y a veces encontrar soluciones sencillas a problemas que antes parecían irresolubles. 
Las experiencias de colonias de los años anteriores demostraron que es también un momento para cada uno de considerar su salud física, además de alejar del estrés, es la oportunidad de ponerse al día con la falta de sueño o tocar los límites del que somos capaces de hacer físicamente ... 

Marchar unos días en grupo implica consolidar los vínculos entre las personas, las colonias fomentan situaciones improbables, y oportunidades para conocer los otros participantes en un contexto diferente. Las colonias pueden ser la oportunidad ideal para conocer gente nueva, reír, pasar el tiempo haciendo cosas nuevas y agradables. 


Una metodología colaborativa ... 
Aunque el proyecto de las colonias ya lleva 4 años de experiencia, partimos este 2016 de un mismo punto que para las ediciones de los 2012 , 2013, 2014 y 2015. Tenemos reservado el "Can Solé", propiedad de San Juan de Dios durante 3 días con todos sus recursos (habitaciones, piscina, parque, cocina, comedor, situación a las puertas del Parque Natural del Montseny ...). 

Qué haremos estos días allí queda por decidir. 

Para responder al objetivo de que el proyecto de las colonias son un momento de vacaciones donde un máximo de personas lo pasan lo mejor posible, apostamos por unas colonias colaborativas. 
La colaboración se plantea a un doble nivel: una colaboración en la organización y una colaboración los días de las colonias. 

Los días de colonias, la actitud colaborativa de todos debe fomentar una buena dinámica del grupo. Es muy importante que todo el mundo se implique ya que permitirá que todos puedan disfrutar de estos días. Durante las colonias deberá ayudar a la preparación de las comidas, limpiar después de comer, respetar los horarios previstos para despertarse o irse de excursión ... 

La colaboración en la organización debe permitir que se hagan realidad las colonias teniendo en cuenta la opinión de un máximo de participantes. Esta colaboración está organizada por las comisiones que tratan los aspectos imprescindibles que hay que decidir para antes de irse en grupo: 
¿Quién, cuándo, dónde y cómo nos desplazamos? 
¿Quién, qué, cuándo, dónde comemos? 
¿Quién, qué, dónde, cómo ocupar el tiempo? 
Está previsto que estas comisiones se reunieran 3 martes. Formadas por residentes, ex residentes, voluntarios y profesionales bajo la responsabilidad de uno o dos coordinadores se reúnen para poner en común, debatir y tomar las decisiones que permitirán al coordinador principal de las 3 comisiones llenar la ficha de la comisión. Las formas de participar en las comisiones son diversas porque un máximo de personas puedan expresar sus preferencias. Se puede asistir directamente a las reuniones de las comisiones, aceptar llevar a cabo tareas o responsabilidades. Se puede también comentar a los profesionales aspectos de las colonias que transmitirán a las comisiones o dejar unos comentarios en la web. El coordinador principal de las 3 comisiones tiene como responsabilidad facilitar el trabajo de las comisiones, rellenar las fichas de comisiones e informar a todos los participantes de los adelantos del proyecto.